Lorem, ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur


Vandaag hebben we geen bespaartips, maar spaartips voor je. Iedereen weet inmiddels wel dat je beter schulden kunt aflossen dan sparen terwijl je schulden hebt. Rente op je schulden is nu eenmaal altijd meer dan de rente die je krijgt op je spaarrekening dus het bespaart je netto geld als je geld gebruikt om je schulden af te lossen in plaats van op je spaarrekening te zetten.

Maar wat doe je als je eenmaal je schulden hebt afgelost? Hoe zorg je dan dat je tegoed op je spaarrekening blijft groeien? Want dat is enorm handig als je een keer een onverwachte uitgave hebt, of als je wilt sparen voor iets leuks, zoals een vakantie, of iets nuttigs en leuks zoals een nieuw auto.

Voor veel mensen blijkt sparen dan erg moeilijk. Het saldo op de betaalrekening neemt nog net zo snel af als toen je nog extra betalingen deed om schulden af te lossen. Dat komt meestal omdat je het gevoel hebt dat je meer uitgaven kunt permitteren en je doet ze dus ook sneller. Onbewust geef je geld uit aan dingen waar je anders prima zonder had gekund.

De eerste tip die we daarvoor hebben is om een automatische overschrijving aan te zetten van je betaalrekening naar je spaarrekening, net nadat je je salaris, toelage en/of uitkering hebt gehad. Dit hoeft geen enorm bedrag te zijn natuurlijk, je kunt ook beginnen met 50 of 100 euro. Door die automatisch naar je spaarrekening te laten storten heb je er geen omkijken meer naar. Het saldo van je spaargeld zal op een stabiele manier toenemen en je zult automatisch minder enthousiast het geld uitgeven wat op je betaalrekening staat.

De tweede tip is om eventuele extra inkomsten ook direct door te storten naar je spaarrekening. Dat is wederom omdat voor de meeste mensen geldt dat deze extra inkomsten ook weer voor extra uitgaven zorgen als het geld makkelijk beschikbaar is. Je bent echt geen uitzondering als dit ook voor jou geldt, want het is een hele menselijke instelling dat geld moet rollen. Maar op de lange termijn ben je waarschijnlijk veel meer geholpen met een riant saldo op je spaarrekening.

De derde tip is om regelmatig te genieten van het saldo op je spaarrekening. Het psychologisch effect en de motiverende werking hiervan moet je niet onderschatten. Neem dus regelmatig even een kijkje bij dat saldo, vooral wanneer het geld op je betaalrekening alweer bijna op is. Probeer uiteraard wel zo lang mogelijk de neiging te weerstaan om weer spaargeld terug te storten naar je betaalrekening, al moet je natuurlijk niet op een houtje moeten bijten om maat zoveel mogelijk te kunnen sparen want dan schiet je je doel voorbij.